Zaans Medisch Centrum

Opleiding Interne geneeskunde in het Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum biedt al meer dan 100 jaar brede basiszorg in de Zaanstreek, en kenmerkt zich door een diverse patiƫntpopulatie met een breed palet van aandoeningen en culturen. Vijf jaar geleden heeft het lean ontworpen ziekenhuis haar vernieuwde deuren geopend en is er extra aandacht voor duurzaamheid en flexibiliteit. De kernwaarden van het ZMC zijn menselijk, samen, ondernemend en expert. Op gebied van de interne geneeskunde heeft het ZMC een regionaal dialysecentrum, en in samenwerking met het Amsterdam UMC vindt brede oncologische zorg plaats en wordt een transgendercentrum opgezet.

Tijdens de opleiding interne geneeskunde in het ZMC is er veel blootstelling aan acute geneeskunde door interne patiƫnten op de SEH primair te zien en shockrooms zelf op te vangen. Daarnaast ben je als verlengde arm van de cardioloog hoofd van het reanimatie team. De combinatie met diensten voor de longgeneeskunde en cardiologie dragen bij aan een brede basis als internist.

Tevens is er veel ruimte voor individualisering van de opleiding. Dit is te merken zowel op vakinhoudelijk gebied als organisatorisch gebied en persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je deelnemen aan ziekenhuis brede commissies, buddy zijn voor beginnende assistenten of een cursus neuroleiderschap volgen. Er heerste een prettige open sfeer met aandacht voor persoonlijke speerpunten en ambities.

Door de kleinschalige sfeer is er veel discipline overstijgend contact, en maken de korte lijntjes het prettig om samen te werken. Dit werkt door in de assistentenvereniging waarbij alle specialismen deelnemen aan onderwijs en activiteiten buiten het werk. Het ZMC kent medische vervolgopleidingen voor de afdelingen chirurgie, gynaecologie, neurologie, medische psychologie en psychiatrie